Statele membre aveau obligația de a transpune directiva până la 6 februarie 2018, însă Comisia consideră că țările susmenționate nu și-au îndeplinit pe deplin această obligație. Directiva, care modernizează și consolidează legislația UE în domeniul protecției radiologice, stabilește norme de securitate de bază pentru protecția populației, a lucrătorilor și a pacienților împotriva pericolelor generate de expunerea la radiațiile ionizante.
Directiva include și dispoziții referitoare la gradul de pregătire și la capacitatea de reacție în caz de urgență care au fost consolidate în urma accidentului nuclear de la Fukushima. Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită câte un aviz motivat României, Sloveniei și Slovaciei și sa trimită Suedia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Context
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.
REPREZENTANȚA ÎN ROMÂNIA a Comisiei Europene
https://ec.europa.eu/romania/news/20201030_infringements_energie_ro
Puteți sprijini activitatea Societății Române de Radioprotecție prin redirecţionarea a 2% din impozitul plătit statului pentru salariul sau pensia din anul 2019 până la data de 31 Iulie 2020.