Societatea Romana de Radioprotectie (SRRp) este organizatiia ne-guvernamentala a specialistilor in protectia impotriva radiatiilor ionizante.
Date despre infiintarea SRRp.
Imediat dupa accidentul nuclear de la Cernobal (din 26 aprilie 1986), din initiativa Prof. Mircea ONCESCU, s-a organizat Seminarul Radioactivitatea si dozimetria mediului ambiant la sediul IFIN Bucuresti-Magurele. In cadrul seminarului, specialistii in domeniul radioactivitatii mediului si igienei radiatiilor ionizante au prezentat numeroase lucrari si referate legate de efectele accidentului asupra tarii noastre (contaminarea factorilor de mediu, a apei potabile si alimentelor, doze efective primite de populatia tarii noastre etc.). Seminarul s-a bucurat de o participare numeroasa a specialistilor din domeniu, lucrarile prezentate fiind apoi publicate in reviste de specialitate din tara si din strainatate.
Cu ocazia celei de a 8-a sedinte a seminarului, din data de 30 mai 1990, specialistii prezenti au hotarat infiintarea SRRp. Primul presedinte al Consiliului de Conducere a SRRp a fost Domnul prof. Mircea ONCESCU.
Scopul SRRp este de a dezvolta si populariza pe plan national aspecte stiintifice, tehnice, medicale si legislative din domeniul radioprotectiei.
SRRp dezbate rezultatele cercetarilor obtinute in protectia contra radiatiilor ionizante si in domenii conexe, in cadrul intrunirilor anuale sau prin participarile specialistilor sai la conferinte/congrese internationale. Rezultatele dezbaterilor, oglindite in publicatiile de specialitate, contribuie la constientizarea, instruirea si educarea populatiei din tara noastra.
Implicarea SRRp in informarea societatii civile din Romania.
SRRp a organizat mai multe simpozioane de radioprotectie, dintre care unele s-au finalizat si prin publicarea in 1994 si 1995 a doua carti bilingve (romana si engleza): Radioactivitatea naturala in Romania si Radioactivitatea artificiala in Romania. Specialistii sai au mai publicat si alte carti, precum si numeroase articole in presa centrala si locala, respectiv in reviste de protectia mediului. De asemenea, specialistii din SRRp au participat la numeroase emisiuni la radio sau televiziune unde au prezentat si dezbatut aspecte legate de efecte ale radiatiilor ionizante si probleme de radioprotectie. Atentie deosebita s-a acordat efectelor Accidentului de la Cernobal (1986) in Romania, problemelor legate de Accidentul nuclear de la Fukushima Japonia din 2011, precum si cea legata de functionarea reactoarelor nucleare energetice sau de cercetare din Europa.
Inca de la inceput, SRRp a fost un sustinator al dezvoltarii energeticii nucleare din Romania, in conditii de siguranta pentru expusii profesional, populatie si mediu. Atitudinea sa corecta a fost apreciata pozitiv de cei implicati direct in domeniu, specialistii SRRp fiind solicitati de energeticienii nuclearisti in diverse dezbateri publice organizate de acestia in problema.
Specialistii din SRRp lucreaza in cele doua retele de supraveghere a contaminarii radioactive a factorilor de mediu, a apei potabile/alimentelor din Ministerul Mediului, respectiv din Ministerul Sanatatii, cat si in institute de cercetare sau de invatamant (IFIN-HH Magurele, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca etc.), respectiv din obiective nucleare mari (CNE Cernavoda, ICN si FCN Pitesti-Mioveni).
Cu ocazia Conferintelor anuale organizate de SRRp, unde se prezinta lucrari de cercetare sub forma de referate si postere, se face un bun schimb de informatii intre specialistii sai, precum si cu alte persoane/personalitati invitate. Astfel, la majoritatea conferintelor SRRp au participat specialisti in radioprotectie din Republica Moldova, dar si de la alte societati de radioprotectie din Europa, Canada, Argentina si Japonia.
Apreciata in mod deosebit a fost organizarea de catre SRRp, la Brasov, in perioada 24-28 Septembrie 2007, a Congresului Regional IRPA pentru Europa Centrala si de Est, avand tema Aspecte Regionale si Globale de Protectie Radiologica. La acest congres au fost abordate probleme noi legate de expunerea la radiatia ionizanta, reglementarile si politicile in protectia radiologica, de la cerinte internationale, la aspectele regionale. Sunt de evidentiat Keynote lecture a Prof. Bernadette L. Kirk din SUA, prezentarile din cadrul Forumului Organizatiilor Internationale (condus de Dr. Phil Metcalf, Presedinte IRPA in acel moment) si cele de la sesiunea plenara ICRP (Dr. Annie Sugier, presedinte Comitet 4 , Dr. Wolfgang Weiss si Jacques Lochard), precum si lectiile tinute de Dr. Robert H. Corbett (UK), Jim Malone (Irlanda), Prof. Jerzy Jankowski (Polonia), Prof. Manfred Tschurlovits (Austria) si Dr. Rodolfo E. Touzet (Argentina). In total au participat 330 specialisti din tara si din strainatate (din 27 tari si de la diverse organisme internationale: OMS – Geneva, AIEA – Vienna, IRPA si UE – Luxembourg). Congresul din 2007 de la Brasov s-a bucurat de un real succes international. Presedinte al Congresului international a fost Dr. fiz. Constantin MILU, presedinte executiv al SRRp.
SRRp publica toate prezentarile de la conferintele anuale in brosuri, care se constituie in materiale de informare si referinte bibliograice pentru specialisti.
Ca urmare a punerii in functionare a celor doua reactoare energetice de la Cernavoda (1996 si 2007), a functionarii unor reactoare de cercetare (IFIN-HH pana in 1998, respectiv TRIGA Pitesti-Mioveni), cat si a CNE Kozlodui din Bulgaria la sud de Dunare, a aparut necesitatea acordarii unei atentii deosebite, de catre specialistii SRRp, a aspectelor legate de supravegherea contaminarii radioactive a factorilor de mediu, respectiv de asigurare a datelor de radioactivitate necesare luarii unor decizii rapide de interventie in urgenta radiologica. Aceste problematici au fost dezbatute in mai multe conferinte nationale ale SRRp, dar mai ales in cele din 2012 si 2013 cu tematicile: Monitorizarea individuala si dozimetria de mediu componente importante ale culturii de radioprotectie, respectiv Informarea si educarea publicului pentru situatii de urgenta radiologica.
Afilieri si colaborari internationale si interne cu ONG-uri de profil.
SRRp este membra a Asociatiei Internationale pentru Protectie Radiologica (IRPA) din iunie 1992. De atunci, specialistii SRRp au participat la congresele organizate de IRPA sau la congrese regionale cu lucrarii de specialitate. Sunt de mentionat participarile importante la Congresele Internationale: IRPA 9 la Viena (Austria) in 1996 unde au participat 10 membri ai SRRp, IRPA 12 la Buenos Aires (Argentina) in 2008, IRPA 13 la Glasgow (Scotia) in 2012 unde au participat 14 specialisti iar presedintele SRR a fost numit membru al comitetului international de program si raportor la o sesiune stiintifica, precum si la Al 3-lea Congres European IRPA la Helsinki (Finlanda) in 2010. La fiecare congres IRPA, SRRp a nominalizat delegati pentru participarea la Adunarea Generala IRPA si la Forum-ul Societatilor ailiate.
Cea mai recenta participare a fost la cel de al 4-lea Congres European IRPA, care a avut loc la Geneva (Elvetia), in perioada 23 27 iunie 2014. Din partea SRRp au fost 13 participanti cu 11 postere si doua lucrari in sesiuni, din care una la sesiunea tinerilor cercetatori. SRRp a sustinut financiar participarea a 5 membri, inclusiv a unui tanar medic din Republica Moldova. Presedintele Executiv al SRRp, Dr. fiz. Constantin MILU, a fost presedinte la doua sesiuni cu tematica in domeniul protectiei lucratorilor, a facut o prezentare a SRRp in cadrul Forum-ului Societatilor Asociate la IRPA si a fost selectat in Grupul de baza pentru organizarea editiei urmatoare a Congresului International IRPA, care va avea loc la Cape Town (Africa de Sud), in 2016.
De evidentiat participarile romanesti la Congresul International IRPA 14 din Cape Town – Africa de Sud din luna mai 2016, la Simpozionul Asociatiei Croate de Protectie Radiologica – Osijek, aprilie 2017 si la Congresul European IRPA 5 dela Haga, Olanda in mai 2018. La Haga au participat 11 membri ai SRRp, dr.Constantin Milu – presedinte SRRp a fost chairperson la sectiunea Protecting Skin and Eye Lens iar delegatia romana in Adunarea Generala IRPA a avut o contributie importanta la luarea deciziei IRPA privind organizarea urmatorului Congres European (IRPA 6) la Budapesta, Ungaria, in 2022
SRRp colaboreaza intens cu Asociatia Romana Energia Nucleara (AREN) la organizarea a diverse manifestari stiintifice sau de popularizare a cunostintelor legate de utilizarea energiei nucleare in diverse scopuri pasnice cu asigurarea masurilor de radioprotectie, inclusiv pentru elevi de liceu din scolile bucurestene si organizarea de manifestari stiintifice comune, in cadrul Simpozioanelor Internationale SIEN.
O buna colaborare exista si cu Societatea Romana de Medicina Muncii, printre actiuni alandu-se instruiri comune pentru specialisti si organizarea unei Conferinte Nationale comune.
SRRp, alaturi de AREN, a semnat contracte de colaborare cu Societatea Nucleara Americana (ANS), care cuprinde si invitarea reciproca de specialisti la manifestarile stiintifice proprii. In The ANS Globe nr. 21 din iunie 2014, ANS a publicat un articol al Presedintelui Executiv al SRRp despre vizita sa stiintifica la CNE Fukushima (Japonia) , in decembrie 2013.
Alte colaborari fructuoase au fost cu Societatea Japoneza de Protectie Radiologica si cu Societatea Canadiana de Protectie Radiologica; cu ultima, exista chiar o conventie speciala de co-operare, tinand seama de sistemul comun de energie nucleara din cele doua tari, tip CANDU.
Aspecte organizatorice.
SRRp este organizata si functioneaza in baza legislatiei in vigoare.
Organul de conducere este Adunarea Generala a membrilor SRRp care se tine anual; la doi ani, Adunarea Generala isi alege Consiliul de conducere care organizeaza activitatea SRRp intre adunari.
Numarul membrilor SRRp a suferit mari fluctuatii de la infiintare si pana in prezent; la 1 ianuarie 2014 un numar de 110 persoane erau cu cotizatia anuala platita trei ani consecutivi si au fost considerati membrii activi ai societatii, practica aplicata si in prezent.
Din anul 2010 este creat un site (www.srrp.ro) pentru toti membrii SRRp , cat si pentru public (acces deschis), care face cunoscute activitatile societatii, realizand si posibilitati de dezbatere cu publicul a aspectelor de protectie radiologica. Site-ul prezinta toate proiectele realizate de la infiintare, precum si tematica/continutul conferintelor anuale ale SRRp, inclusiv de la congresele IRPA. Site-ul permite si realizarea unui sistem operativ de informare si comunicare cu membri activi ai SRRp, prin partea parolata, unde sunt prezentate materiale si informatii stiintifice relevante.
Site-ul SRRp a fost modernizat in 2020