01
IAN.
2020

Societatea Romana de Radioprotectie – 30 de ani de existenta

Articol propus pentru publicare in “Curierul de Fizica” numarul 87 din iunie 2020, dedicat aniversarii a 30 de ani de la apariția acestei reviste (15 iunie 1990) Societatea Romana de Radioprotectie – 30 de ani de existenta, Mai 1990 – Mai 2020

Dr. Maria Sahagia

Societatea Romana de Radioprotectie (SRRp) s-a inființat la data de 30 mai 1990, ca o forma de organizare oficiala (NGO), continuatoare a actiunilor intreprinse in perioada 1986 – 1990 in cadrul Seminarului privind Radioactivitatea si Dozimetria Mediului Inconjurător. Festivitatea de infiintare s-a bucurat de o larga participare a delegatilor din toata tara, reprezentand domeniile: medicina, supravegherea și protectia mediului, industrie, cercetare in domeniul nuclear, mediul universitar.
Initiatorul si primul Presedinte al Societatii a fost Profesorul Dr. Mircea Oncescu, iar Secretar a fost Dl. Petrica Sandru, ambii reprezentand Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN, ulterior IFIN-HH);
Vicepresedinte a fost ales Dr. Constantin Milu, de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, in prezent INSP. Dr. Constantin Milu este in prezent Presedintele Societatii.

Vicepresedinți sunt Dr. Ion Chiosila, Dr. Vasile Simionov si Dr. Felicia Popescu, iar Secretar, Dr. Mirela Angela Saizu din IFIN-HH.

Alti membri activi ai Consiliului de Conducere 2019 – 2021, din
IFIN-HH sunt Dr. Ana Stochioiu si, de la inceputuri, subsemnata.
Societatea a avut o constanta si prodigioasa activitate stiintifica, pe toata durata celor 30 de ani (Mai 1990 – Mai 2020), in primul rand manifestata prin organizarea anuala, incepand cu anul 1993, a Conferintei Nationale a Societătii, fara nici o intrerupere. O perioada de timp, aceasta s-a desfasurat
impreună cu Instruirea personalului de specialitate din Reteaua de Igiena Radiatiilor Ionizante, apartinand Ministerului Sanatatii. Societatea a mentinut stranse legaturi cu alte organizatii de profil din tara si din strainatate; s-au desfasurat actiuni in comun, ca de exemplu cu Asociatia Romana de Energie Nucleara (AREN), Organizatia Femeilor din Domeniul Nuclear (Women in Nuclear -WiN), Asociatia Medicilor de Medicina Muncii, etc. Toate Conferințele au tratat subiecte de maxima importanta si
actualitate din domeniul protectiei radiologice, cum ar fi: aspecte ale expunerii profesionale la radiații, expunerea medicala a populatiei, radioactivitatea mediului ambiant, dezvoltarea unei culturi de radioprotecție. Odată cu apariția Publicatiei ICRP 103 din anul 2007 si ulterior a Directivei Europene ”Council Directive 2013/59/Euratom of 5 December 2013 laying down basic safety standards for protection against the dangers arising from exposure to ionising radiation”, subiectele abordate s-au referit in special la prezentarea aspectelor conceptuale si a celor practice decurgand din aceste 3 importante documente. Comunicarile, prezentate oral sau poster, au fost editate si s-au distribuit participantilor in forma electronica, sau tiparita, inregistrata cu cod ISBN. La majoritatea conferintelor SRRp au participat si specialisti in protectia radiologica din Republica Moldova, iar la unele conferinte cu caracter international au fost prezenti colegi din alte tari Europene, din Canada, Argentina si Japonia.
In cadrul manifestarilor nationale prilejluite de Centenarul Romaniei (1918 – 2018), SRRp a organizat o Conferinta Nationala speciala intitulata „Evolutia radioprotectiei in Romania ultimilor 100 de ani”.
Conferinta Natională cea mai recentă, SRRp_2019, a tratat subiectul: “Aplicarea principiului ALARA in optimizarea protectiei radiologice – noi implementari” si a avut loc la sediul de conferinte MB Telecom Ltd. (MBT). din Otopeni, in ziua de 18 octombrie 2019 . Conform traditiei, au fost organizate si doua mese rotunde, avand ca subiecte: Abordarea graduala in controlul reglementat al activitatilor nucleare si Protectia radiologica in tehnologii nucleare noi.

Conferinta din acest an, SRRp_2020, este intitulata “Aspecte Practice privind Implementarea Directivei Consiliului Europei Nr.2013/59/EURATOM “si, daca situatia epidemiologica pe plan national privind noul coronavirus o va permite, ar urma sa aiba loc tot la MBT, pe 16 octombrie 2020. Ca deobicei, se au in vedere si doua mese rotunde, pe tematica de actualitate. Trebuie mentionat ca aproape la toate conferintele au fost prezenti si si-au adus contributii insemnate reprezentanti ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitătilor Nucleare (CNCAN), iar recent SRRp a fost co-organizatoarea, împreună cu CNCAN, a manifestării “International Symposium on Natural Radiation Sources – Challenges, Approaches and Opportunities”, Bucuresti, 21 – 24 mai 2019 .
SRRp este membra a Asociatiei Internationale de Protectie Radiologica (International Radiation Protection Association – IRPA) din anul 1992, iar multi din membrii sai au participat la Congresele Mondiale, Conferinte Europene si Conferinte Regionale, organizate sub egida IRPA, prezentand
comunicari stiintifice apreciate pozitiv. In limita posibilitătilor, SRRp a sprijinit financiar participarea unor membri ai sai, inclusiv de la IFIN-HH, prin suportarea unei parti din taxa de participare la multe manifestări internationale.

Cel mai important eveniment stiintific organizat de SRRp si cu mare rasunet la nivel international a fost Conferinta Regionala IRPA pentru Europa Centrală și de Est, avand tema „Aspecte Regionale si Globale de Protectie Radiologica”, desfasurata la Brasov, Romania, in perioada 24-28 septembrie 2007, la care au fost prezenti 330 specialisti din Romania si din alte 27 de tari.
In 2020 urma sa aiba loc Cel de al 15-lea Congres International IRPA, cu tematica „Bridging Radiation Protection Culture and Science – Widening Public Empathy” Seoul, Korea, intre 11 si 15 Mai 2020.
Din cauza situatiei epidemiologice mondiale, datorata raspandirii noului coronavirus (Covid-19),
Congresul este reprogramat pentru perioada 18 – 22 Ianuarie 2021.
Alte acțiuni importante de diseminare sunt cele de publicare a doua carți intitulate: Radioactivitatea naturala in Romania, 1994 si Radioactivitatea artificiala in Romania, 1995, ambele redactate de un colectiv de specialisti ai SRRp sub coordonarea Prof. Mircea Oncescu si brosura Conceptele
Radioprotectiei, 1996, cu același prim-autor. O buna perioada de timp SRRp a sustinut o rubrica speciala in revista Curierul de Fizica, iar ulterior membrii săi au scris articole, care au reflectat cele mai importante evenimente din activitatea sa.
SRRp sustine site-ul: http://srrp.ro, modernizat recent, cu o sectiune publica si una privata, adresat populatiei in general si membrilor sai, in care se comunica activitati ale SRRp, evenimente stiintifice internationale, aparitii de noi reglementari in domeniu, alte noutati. Deasemenea, Presedintele
SRRp si alti membri au avut comunicari in spatiul public, cu informari pertinente si documentate, mai ales în momente dificile, cum a fost accidentul de la Fukushima, 2011, sau cele referitoare la urmarile accidentului de la Cernobil. SRRp a fost permanent un fidel sustinator ale Energeticii si Tehnologiilor Nucleare in România.
Ca membru fondator si participant la toate activitatile desfasurate de SRRp de-a-lungul celor 30 de ani de la infiintare, adresez mesajul final pentru generatiile tinere de membri care ne vor urma, sa mentina aceeasi atmosfera de entuziasm in continuarea actiunilor de pionierat, care au facut ca Societatea Romana de Radioprotectie sa fie vizibila si eficienta in spatiul de specialisti din domeniul nuclear si pentru publicul larg. Infiintarea recenta in SRRp a unui Grup „Young Generation” le ofera deja acestora un bun prilej de afirmare.

A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti în anul 1966 şi a fost angajată la Institutul de Fizică Atomică, în prezent Institutul Naţional de C&D în Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”. Laboratorul de Metrologia Radionuclizilor.

A publicat 139 de lucrări ştiinţifice, a prezentat lucrări la Conferinte naţionale şi internaţionale şi este autoare/coautoare la cărţi, sau capitole din cărţi.

Este membră fondatoare a Societăţii Române de Radioprotecţie.

Lăsați un comentariu

*